joi, 31 decembrie 2009

Fly Me to the Moon - o incantare de generatii



Fly Me to the Moon


Poets often use many words, to say a simple thing,
It takes thought and time and rhyme
To make a poem sing,
With music and words, I've been playing

For you I have written a song
To be sure you known what I'm saying,
I'll translate, as I go along... 

 

Fly me to the moon,
And let me play among the stars,
Let me see what spring is like,
On  Jupiter and Mars,
In other words, hold my hand...
In other words, darling kiss me...

Fill my heart with song
And let me sing for ever more,
You are all I long for,
All I worship and adore...
In other words, please be true
In other words, I love you...

Fill my heart with song
And let me sing for ever more,
You are all I long for
All I worship and adore,
In other words, please be true
In other words, I love you...

"Fly Me to the Moon" este un cantec cu o istorie de 55 de ani, care a fascinat toate generatiile de cantareti, dar si de ascultatori. Am facut o traducere aproximativa de pe Wikipedia - The free encyclopedia, mai greu, fiindca nu am facut engleza in scoala...

"Fly Me to the Moon" s-a nascut in 1954, urmare a inspiratiei lui Bart Howard, cu titlul initial "In Other Words", compusa pentru cantareata de cabaret Felicia Sanders.

Piesa a fost inregistrata pentru prima oara in 1954 de catre Kaye Ballard, si comercializata de catre casa de inregistrari Decca Records, avand numarul de catalog 29114.

In 1956 a fost inregistrat de Portia Nelson pentru propriul album “Let Me Love You”. In acelasi an, Johnny Mathis a inregistrat de asemenea cantecul, numindu-l pentru prima data "Fly Me to the Moon".

Felicia Sanders, cantareata originala a cantecului "Fly Me to the Moon", a facut prima inregistrare in 1959, tot cu casa de inregistrari Decca Records, dar la numarul de catalog 30937.

La sfarsitul lui 1961, Nat King Cole a inregistrat cantecul pentru albumul sau "Nat King Cole Sings/George Shearing Plays" cu casa de inregistrari Capitol Records, numar de catalog 1675.


Asculta mai multe audio Muzica


In 1962 apare o versiune instrumentala realizata in ritm bossa nova si inregistrata, de catre muzicianul si compozitorul Joe Harnell, care a si primit un Grammy pentru aceasta realizare, iar versiunea bossa nova a piesei s-a clasificat pe locul 14 in clasamentul celor mai bune piese single.

Bateristul de jazz Roy Haynes, acompaniat de catre Roland Kirk, Tommy Flanagan la pian si basistul Henry Grimes, au inregistrat o varianta instrumentala a piesei, ca pe un vals alert, pentru albumul lui Roy Haynes, “Out of the Afternoon”, realizat de catre casa de inregistrari Impulse Records, in data de 16 mai 1962 (ziua in care s-a nascut artistul pe care-l iubesc, Daniel Iancu).

Un aranjament musical original a fost realizat in 1963, de catre Ernie Freeman pentru albumul sau "The End of the World", cu o introducere diferita de piesa originala, o secventa de jazz instrumental acompaniata la pian. Patti Page a interpretat cantecul tot in 1963 la debutul albumului sau “Say Wonderful Things”, inregistrat de Columbia Records.

In 1964 Doris Day a inregistrat piesa pentru foarte apreciatul sau album “Latin for Lovers”.


Tot in 1964 Earl Grant a inregistrat varianta instrumental proprie pentru albumul “Fly Me To The Moon. ”

O fotografie cu Quincy Jones care ofera cate o copie realizata in platina a discului cu melodia “Fly Me To The Moon”, senatorului John Glenn si comandantului echipajului navei spatiale Apollo 11, Neil Armstrong.

Photobucket

Tot in 1964 Frank Sinatra a inregistrat piesa pe albumul sau “It Might as Well Be Swing”, acompaniat de Count Basie.


Aranjamentul musical al lui Quincy Jones a devenit forma sub care majoritatea lumii recunoaste “Fly Me To The Moon ”. Jones a schimbat ritmul melodiei din ¾ vals, in 4/4 swing. Varianta lui Sinatra a devenit un slagar al vremii, si a fost cantat de catre echipajul navei spatiale Apollo 10, in misiunea lor pe luna, si de astronautul Buzz Aldrin, de pe Apollo 11. In 1966, Sinatra a inregistrat cantecul impreuna cu Count Basie, pe albumul “Sinatra at the Sands,” si in 1994 pe albumul “Duets II”, in colaborare cu Antonio Carlos Jobim.





De asemenea, Sinatra a interpretat “Fly me to the moon” si in spectacolul de televiziune din 1969, “Sinatra”, spectacol dedicat astronautilor de pe Apollo care “au facut imposibilul posibil”.

In 1970, Tony Bennett a inregistrat si el cantecul, dar nu a avut prea mare success. Pe parcursul anilor ce au urmat, pana in anii 2000, el a interpretat deseori acest cantec in concertele sale, fara nici o amplificare de sunet.


Oscar Peterson a inregistrat “Fly me to the moon” pe albumul sau “Tristeza on piano” in 1970, dar a trebuit sa fie stearsa din compilatie fiindca nu avea destul spatiu pentru a o include. Un an mai tarziu, pe albumul “Sesame Street”, Bennett a inregistrat o versiune cu versuri parodie numita “Slimey to the Moon”, in care personajul Slimey The Worm, a facut o excursie pe luna.

Piesa a devenit un best seller international, dupa ce Connie Francis a inregistrat in 28 septembrie 1962 varianta in limba italiana, realizata cu titlul “Portami con te” . O versiune spaniola a fost inregistrata in 21 februarie 1963 cu titlul “Llévame a la luna”, care apoi a fost schimbat in “Mandame a la luna". Grupul The Sandpipers a inregistrat si el o varianta spaniola pe albumul lor “Misty Roses” in 1967.

Piesa a devenit cunoscuta si in Germania, in 1965 a fost inregistrata de Heidi Brühl, o cantareata si actrita germana. Tot in Germania, a fost inregistrata in 2003 de Tom Gaebel pe albumul sau “The Unknown”, iar in 2006 de catre Roger Cicero ca “Schiess mich doch zum Mond" pe albumul “Männersachen. ”

Pe 20 iulie 2009, piesa a fost cantata de catre Diana Krall, la a 40-a aniversare a misiunii spatiale Apollo 11, comemorare ce a avut loc la Muzeul Smithsonian al aerului si spatiului. Trei dintre astronautii navei Apollo 11 au facut parte din audienta.


"Fly Me to the Moon" ramane o piesa muzicala fara varsta, care a fascinat lumea, mai bine de o jumatate de secol si care, continua sa o fascineze. Eu ador piesa cantata de Nat King Cole, dar si de Doris Day...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu