Cea mai veche menţiune despre existenţa şi exploatarea petrolului în ţara noastră se referă la localitatea Lucăceşti de pe Valea Tazlăului Sărat, astăzi parte componentă a municipiului Moineşti
Un document dat la 4 octombrie 1440, emis la Suceava de către Ilie şi Ştefan, fiii lui Alexandru cel Bun, asociaţi la tronul Moldovei, menţionează „că boierul Oană Porcu a lăsat satul Lucăceşti, pe tazlăul Sărat, în dreptul păcurii, mănăstirii Bistriţa”.
Dimitrie Cantemir afirma în „Descriptio Moldaviae” că pe „Tazlăul Sărat, aproape de satul Moineşti, ţâşneşte dintr-un izvor păcură amestecată cu apă”. Printre primele metode de extracţie sunt amintite lacurile pe suprafaţa cărora pluteau straturi de petrol ce erau colectate de localnici.
La începutul secolului al XIX-lea, sistemul extragerii petrolului prin gropi s-a generalizat în Moldova. În 1832, din73 de gropi de păcură din ţinutul Bacău, 36 se aflau în Moineşti, din care răzeşii scoteau în medie 280 de vedre, reprezentând 50% din producţia Moldovei.
Epuizarea zăcămintelor aflate în straturile de suprafaţă, concomitent cu extinderea utilizării au permis trecerea la extracţia prin puţuri si sonde.
Primele distilerii de petrol din ţară sunt menţionate în prima jumătate a secolului
al XIX - lea la Găzărie. La Moineşti a fost instalată a patra mare rafinărie din tară.
După extinderea folosirii petrolului lampant la iluminarea oraşelor, statisticile oficiale încep să înregistreze mai exact producţia de petrol. În perioada 1861 - 1862 Moineştiul îşi dublează producţia (de la 5000 la 10300 de vedre), în 1862 zona petrolieră moineşteană deţinând locul 1 pe ţară, dând aproape jumătate din producţia de petrol a acesteia.
Între 1864 şi 1877 producţia creşte repede, ajungând de la 4591 tone în 1864, la 15100 tone în 1877.
În urma unor îndelungate încercări de extindere a utilizării petrolului la iluminat desfăşurate empiric, prin muncă intensă, la Moineşti s-a obţinut petrol lampant. Primele rafinării din ţară au fost înfiinţate în 1840 la Lucăceşti.
Formarea şi dezvoltarea târgului Moineşti sunt strâns legate de dezvoltarea comerţului cu păcură. Mulţi locuitoridin Moineşti aveau ca ocupaţie principală extragerea, prelucrarea şi comerţul cu păcură. În 1844, în această localitate exista un important centru de desfacere a petrolului. TârguI Moineşti ajunsese centrul de vânzare a petrolului pentru întreaga Moldovă, de aici pornind spre ţară sau peste hotare coloane lungi de căruţe încărcate cu butoaie cu păcură.
Producţia de petrol a crescut continuu, centrul de greutate al exploatării petroliere mutându-se la Zemeş, pevalea Tazlăului Sărat.
După cel de-al doilea război mondial petrolul devine omniprezent datorită utilizării lui ca materie primă. El nu este numai o sursă de lumină, de căldură şi energie ci, datorită apariţiei şi dezvoltării petrochimiei, în istoria petrolului începe o nouă epocă.
În 1949 a fost descoperit cel mai mare zăcământ din Moldova: FoaIe - Tazlău -Moineşti.
În 1969 a luat fiinţă Grupul Industrial pentru foraj şi extracţia ţiţeiului Moineşti (G.I.F.E.T.), transformat în 1973 în Combinatul Petrolului Moineşti, iar din anul 1974 în Trustul Petrolului - Moineşti.
Activitatea Trustului Petrolului s-a extins pe întreaga suprafaţă a Moldovei, desfăşurându - se în opt judeţe. S-au alocat fonduri importante pentru cercetarea geologică, pentru punerea în exploatare a noi structuri productive şi pentru dotarea schelelor cu utilaje şi materiale moderne, de înaltă eficienţă. Pentru repararea utilajului petrolier în zonă, în 1982 s-a dat în folosinţă S.R.U.P. Moineşti, tot pe linia modernizării înscriindu-se şi înfiinţarea unei staţii de calcul.
După 1990 activitatea din domeniul petrolier a fost reorganizată. La 1 mai 1991 a fost înfiinţată Regia Autonomă a Petrolului "PETROM", care avea în Moldova grupa teritorială. Din iunie 1997 aceasta a devenit Sucursala PETROM Moineşti.
Ţinând seama de evoluţia exploatării petrolului şi a municipiului Moineşti, care au fost strâns legate una de alta, municipiul Moineşti poate fi numit municipiul "aurului negru".
„când, în universul economic al lumii şi-a făcut apariţia galaxia petrolului, România era steaua polară a acestei galaxii. Bucureşti a fost primul oraş din lume care, pentru iluminatul public, în anul 1856, a înlocuit torţele de seu cu lămpile ce funcţionau pe bază de petrol lampant. România este prima ţară din lume care a înregistrat producţia de ţiţei, de 275 tone, extrase în anul 1857. (…) Petroliştii, principalii actori ai unui domeniu economic atât de important, au venit pe pământ cu un contract semnat de Dumnezeu, patroana lor spirituală fiind Maica Domnului… ” Iar prima sondă ridicată în
În bazinul petrolifer al Moldovei s-a forat prima sondamecanica din România (în 1861) si printre primele din lume. La Moinesti a fost instalata a patra mare rafinarie din tara (1923); dintoate acestea reiese faptul ca începuturile industriei petroliere în tara noastra au avut loc pe meleagurile moinestene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu