sâmbătă, 3 iulie 2010

Pentru ca fiecare avem o America in noi sau, Born to be Free


Am o nepoata care s-a nascut acum cateva zile la New York, deci cetatean american, desi parintii ei traiesc in Romania. Pe langa altii trei nascuti la Los Angeles, am bucuria de a serba si eu ziua de 4 iulie alaturi de americanii din familia mea!

Dar exista o America in fiecare din noi! Omul dintotdeauna si-a dorit crearea unei noi lumi eliberata de prejudecatile vechii minti, iar America acest lucru a reprezentat, eliberarea de prejudecatile asa-zisului vechi continent european. Numai ca oamenii nu au inteles ca fara iubire nu poti face ceva care sa dureze, care sa fie cu adevarat eliberator de prejudecati. Caci, capitalismul, ca si comunismul, aplicate de oameni cu adevarat plini de iubire, ar fi fost la fel de bune si la fel de eficiente.

Astazi traim un capitalism feroce, care ne diferentiaza, care ne clasifica in functie de numarul de digiti ai conturilor pe care le avem in banci, ne ierarhizeaza in functie de titlurile atarnate de gat, de cunostintele acumulate in cortex, si de abilitatile dobandite sau innascute. Adica, din punctul de vedere al societatii, lumea se imparte in oameni care au devenit "cineva", oameni care nu sunt "cineva" dar aspira si lupta toata viata pentru acest titlu, si ratati.

Dupa parerea mea, omul reprezinta cu mult mai mult decat vrea sa ne inoculeze societatea ca el ar fi. Daca in locul titlurilor si conturilor din banci, oamenii ar cauta doar sa fie mai iubitori, nu ar mai exista in lume nici saracie, nici razboaie, nici conflicte, nici tari, nici patrii, ci doar un singur univers; un ocean de viata cu multe, multe picaturi, care mai de care mai stralucitoare in lumina dobandita prin propria iubire a fiecaruia.

Lumea a fost si va ramane mereu la fel, iar schimbarea ei se poate face doar schimbandu-ne fiecare pe noi insine, nu pe ceilalti. Fiecare se poate schimba doar pe el insusi. Cine crede ca este ceva in neregula cu lumea, are el insusi o problema, fiindca nu doreste sa se schimbe pe el, ci vrea ca lumea sa se schimbe, pentru ca el sa se simta bine.   

Scara iubirii este singulara, fiecare o poate urca doar singur. De aceea lumea nu se poate schimba, pentru ca le lipseste dorinta de a urca singuri o poteca dureroasa, plina de stanci ascutite care taie in carne vie si elibereaza sufletul din inchisoarea proprie fiecaruia.

 America s-a vrut a fi eliberarea spiritului din inchisoarea mintii europene, dar scopul s-a pierdut pe drum, sau mai degraba a degenerat in goana absurda dupa o bunastare materiala, pecuniara.

Bunastarea trupului, a inchisorii, poate aduce bunastarea spiritului doar daca fiecare constientizeaza ca fiinta lui este stapanul mintii si nu invers. In caz contrar, rezultatul este inca o America, America fiecaruia, asa cum a ajuns ea sa fie astazi. Pentru ca fiecare dintre noi poarta o America in el insusi, care ar putea deveni cu adevarat oaza noastra de iubire, doar intelegand...intelegand totul. Fiindca numai intelegand, ceea ce este bun creste, iar ceea ce este rau dispare de la sine. Iar libertatea este la inceput, nu la sfarsit, fiindca nimeni nu iti poate da libertatea, adevarata libertate, daca nu o ai in tine insuti. Libertatea de pre-judecati, de tipare, de etichete.

Cand vine vara in viata fiecaruia dintre noi, este timpul ca fiecare sa isi descope America din el insusi, taramul iubirii si al intelegerii, al compasiunii si al pacii interioare. Iar fericirea este data de vara insasi, ea este acolo intotdeauna, in fiecare anotimp  al vietii noastre...

Summertime - Ella Fitzgerald & Louis Armstrong 

Summertime and the livin' is easy
Fish are jumpin' and the cotton is high
Oh your daddys rich and your ma is good lookin'
So hush little baby, don't you cry
One of these mornings
You're goin' to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take the sky
But 'till that morning
There's a nothin' can harm you
With daddy and mammy standin' by...


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu