vineri, 11 noiembrie 2011

Daniel Iancu - folkistul a murit! sau, A fost odata un om, Ion!






The word 'hypocrite' is derived from a Greek word that simply meant an actor on the stage. He would come along, and he would take a mask and put it in front of his face



Am citit pe blogu' lui Daniel Iancu folkistul, despre propunerea lui de a adopta Hora Unirii ca imn al Romaniei. Ce-i drept, e ca sarbatoarea nationala e pe 1 decembrie, ziua Marii Uniri din 1918, si ar fi mai potrivit ca imn Hora Unirii, decat Desteptati-va romani! :)) Dar....eu ma gandesc ca va compune cineva un imn adevarat, niste versuri marete, puse chiar si pe o alta muzica decat romaneasca. 

Imnul Germaniei, "Das Lied der Deutschen"-Cantecul Germanilor",
pe care nemtii il au de peste un secol jumate, are versurile compuse in 1841, pe liedul lui Haydn - piesa muzicala care a fost compusa in 1797 la comanda imparatului austro-ungar Franz Iosef, si a fost imnul austro-ungarilor. Ar trebui ca un musician sa compuna un imn adevarat, cu versuri adevarate, nu frustrate, si sa-i dea tarii asteia un imn veritabil. Un imn care sa infioare romanul din cap si pana in varful degetelor de la picioare, un imn care sa il faca pe roman sa se ridice respectuos in picioare si sa-l cante din toata inima. Dar Romania, candva leagan al artistilor de geniu, a cam ramas far’ de artisti, ba chiar a ramas, "a cam ramas" este mult prea indulgent spus. 


Dar ceea ce m-a lasat fara replica, la figurat, desigur - fiindca am si comentat, dar a fost cenzurat, de "artistul" care nu poate polemiza cordial, si mai mult, nu poate suporta decat laudele, nu si critica obiectiv-constructiva- ceea ce m-a lasat fara replica a fost faptul ca desi nu i-a placut niciodata politica, si mai ales ca habar nu are despre politica, si despre cei angajati in ea, decat cand le mai compune cate-un cantecel combativ, (nu imnuri de partid, zice ca i-a refuzat pe unii odata) , musiu Daniel Iancu ii pune pe prostii care ii citesc aberatiile (prosti printre care ma aflu si eu , desigur) sa vada ce e cu "Noua Republica" , despre care chiar declara ca habar nu are cine a fondat-o.

Asta este, nu numai strigator la cer, dar este o nesimtire crasa, de cea mai joasa speta, fiindca un om decent, de bun-simt, (asa cum spune Cartarescu, alt scriitor sustinator de partid) nu trimite oamenii sa vada ce e cu partidul acela, fara ca el sa aiba habar despre ce e vorba. Adica striga sus si tare ca nu face politica, si ca nu-i suporta pe politieni, dar ii trimite pe cititorii blogului sau, sa vada ce-o fi si cu partidul asta, "poate cine stie"...

Mi-e greata de aceasta atitudine, de o lasitate cum nu am mai intalnit la un individ care, s-a urcat pe un piedestal de om corect, cinstit, sincer, si dezinteresat, si ii improasca de acolo pe romani.. Ba mai si spune fara rusine, ca el compune folk, si ramane pe pozitii de avangarda, ramane folkist....poate ca s-a razgandit, si trece si el de partea clasei politice ce va sa vie, ca cine stie....o primi si el ceva suc-cessssuri! 


Imi place ceea ce a spus despre folk, Ovidiu Mihailescu, pe blogul sau, OvidiuMihailescu.ro



"FOLK  inseamna din popor, popular, adica o muzica ce se face purtatoare a “vocii poporului” or se stie ca “Vox populi…”Stiu sigur ca menirea unui folkist este aceea de a spune adevarul! Din acest motiv folkistii nu prea apar la Tv si nu prea sunt agreati de sistem. Emisiunile de folk de la TV dispar repede, iar cele de la radio sunt puse la ore nefericite…

O alta latura a folkistului este legatura lui cu poezia, se stie ca poezia este un mod de a exprima in cuvinte infinitul din om, sau supra-umanul din om (doar una din definitii)… deci si aici este vorba de a transmite un mesaj in concordanta cu spiritual-sufletescul din om.

Spre deosebire de muzica usoara unde compozitorul muzicii apeleaza la un textier, folkistul parcurge de regula drumul invers si face muzica pentru un poem care comunica un adevar, o emotie, cu care el se simte in concordanta.
De aceea a fi folkist nu are legatura cu inventarea unui cintec… a fi folkist inseamna a cauta sa propagi adevarul, a cauta sa exprimi problemele oamenilor de rind, a incerca sa educi si sa arati minciuna sociala, a oferi pansamente poetice, a imparti zimbete si speranta in momentele grele…"


Recitind ceea ce a scris Ovidiu Mihailescu despre folk, imi dau seama mai mult decat niciodata pana acum, ca Daniel Iancu nu mai face parte din categoria folkist, nu mai face parte din nici o categorie, ocupandu-se cu muzica numai ca hobby. Dar poti arde pentru o idee numai in timpul liber? vorba lui Octavian Paler ....

Si trimitand oamenii veniti pe blogul sau, sa caute cine sunt "Noua Republica"- punand nu unul, ci trei linkuri -  spunand in acelasi timp ca el habar nu are INCA, cine sunt fondatorii, din om, Daniel Iancu a devenit ne-om. De altfel, nu mai mai mira nimic la el, odata ce face parte din categoria ateistilor, asa cum am citit pe alt blog, al autorului poeziei Alba-ca-zapada....mi s-a incretit pielea citind cateva fragmente relevante, din ultima postare a fostului meu coleg, Laurentiu Ghita, Ghitanu, cum ii ziceam noi in scoala. 

Se pare ca Ghitanu, si Daniel Iancu, au trecut de partea turmei porcilor din politica. Si se pare ca Daniel Iancu folkistul a murit! In locul lui a ramas un om de paie, cu voce frumoasa, cu fost talent  de poet (acum cata rime pe Facebook), care critica poporul roman, si mai nou, renunta la fostele sale margaritare (hai sa le zicem smaralde, cum ii place lui) dandu-le porcilor...din politica!!! Am trait s-o vad si pe asta! . Dumnezeul folkistilor, cel in care credea, pana mai ieri, sa-l ierte. Oare folkul va putea sa o faca?



It's a hard road dead or alive


It's a hard road dead or alive


Well, it's a hard road dead or alive


And it's a hard road dead or alive..... 


                                                                                                Van Morrison


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu