duminică, 6 noiembrie 2011

Daniel Ion Iancu sau, geniul neinteles

A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person.
                                        Mignon McLaughlin

Am primit o scrisoare de la cineva, care mi-a povestit istoria familiei Iancu Ion Daniel, de la inceputuri pana la destramarea ei. Este povestea standard, a casniciilor mediocre, care tintesc catre un standard material foarte ridicat si uita intr-un colt, peste care se astern panze groase de paianjeni, scopul propriei lor vieti, acela de a-si cultiva si creste iubirea. Se pare ca am fost destul de inspirata cand i-am trimis Andreei Iancu "un fel de cadou de nunta", o poezie, despre scara pe care va trebui s-o urce, mizand pe iubire.

Acumularile materiale si plimbarile in afara granitelor tarii nu le-au umplut de fericire inimile celor doi parteneri de viata, Cristina Ivan si Iancu Ion Daniel. Se stie ca barbatul are puterea deplina, daruita lui de Dumnezeu, de a trasa linia de urmat a unei casnicii, iar barbatul Daniel Ion Iancu a trasat-o: mai intai viata lui, si apoi tot a lui; ceilalti membri puteau sa mai astepte, sau mai degraba sa nu il mai sacaie cu pretentii, care de altfel sunt fair-play intr-o casnicie, mai exact intr-un camin (nu caminul de copii :))).

Punandu-se numai pe el pe primul plan, si neglijand restul, nefiind educati nici unul in ale "iubirii", precum si in ale comunicarii, a primit reactiile pe care le primeste orice egoist: egoiste. Scandalizat de egoismul de care a dat dovada consoarta sa, a reactionat si mai egoist: a distrus singura posibilitate (data fiind varsta) , de a ajunge sa adune ceva cu care poate pleca dincolo, atunci cand ii va veni ceasul( care sa fim realisti, poate fi in orice clipa).

Bineinteles ca, persoanele care nu sunt de acord cu acest punct de vedere, vor spune ca mai are timp, si ca intr-o zi , va primi pe cineva care il va duce direct in Paradis, vorba propriului sau cantec. Sunt de acord cu ei, au dreptul sa afirme orice, dar cei care sustin acest punct de vedere, nu stiu ca nimeni, in afara de noi insine nu ne duce in paradis, atata timp cat noi credem, asa cum crede el, ca altcineva este vinovat de ratarea propriei casnicii, mai exact, ca frumoasa roscata cu parul carliontat si ochi albastri, cu care are doua fete la fel de frumoase si inteligente ca si mama lor, aceea este vinovata, ca nu l-a inteles si iubit indeajuns incat sa-l accepte asa cum este el.

Dar el, a acceptat-o oare exact asa cum este ea? nicidecum. A rupt legatura a ceea ce se numea impropriu iubire, si a trecut mai departe, in cautarea propriei fericiri. Este indreptatit sa spere ca o va gasi intr-o buna zi -fericirea - dar adevarul este ca nu o va gasi niciodata in afara propriei lui persoane, asa gol, gaunos, cum se afla in acest moment al vietii sale.

Poezia pe care i-am scris-o fiicei i se potriveste si tatalui ei, caci acum se afla ca la douazeci de ani, la inceput de viata, dar bine ar fi daca nu ar uita, ca nu si la inceput de drum. Drumul vietii lui s-a cam epuizat, si mai are putin timp sa gaseasca ceea ce se numeste izvorul fericirii, si daca il va cauta in afara lui insusi, va ramane la fel de gol, si de sarac, cum a fost toata viata lui.

Nu stiu ce l-a invatat mama lui, (cineva imi spunea ca l-a sfatuit sa ia tot ce poate de la viata, sa stoarca fiecare clipa si ocazie de a "trai") caci desi mamele ne invata ceea ce cred ele ca este mai bine pentru noi, e posibil sa nu aiba capacitatea necesara, si experienta potrivita unei invataturi folositoare sufletului copilului lor.

Cert este ca Daniel Ion Iancu este mai ipocrit si mai egoist ca niciodata inainte in viata lui. Raceala inimii cu care se confrunta, i-a afectat pana si puterea de a mai crea pe masura geniului sau. Geniul nu poate ramane la fel, daca inima i se raceste, si creierul i se impietreste. Geniul ramane geniu pe un fond sufletesc plin de pace, armonie si iubire. Si cand spun iubire nu ma refer in nici un caz la cea mai de jos, sexuala. Iar cand spun pace, nu ma refer in nici un caz ca evita sa se certe cu careva, ignorand subiectele si oamenii care ii displac; iar cand spun armonie, nu inseamna ca isi selecteaza prietenii, astfel incat sa nu il contrazica niciodata. Inseamna cu mult mai mult decat poate el intelege. Dumnezeu a creat cateva legi, drepte, corecte si binefacatoare pentru noi: ceea ce pleaca, se si intoarce; ceea ce are inceput, are si sfarsit; ceea ce se naste, si moare; iar ceea ce se naste din pisica, soareci mananca. Pentru binele sufletului sau, sper ca intr-o zi, fie chiar si inainte de a muri, le va putea intelege si el, chiar daca dumnealui, crede ca, el este doar un geniu neinteles. :))
sa-i punem si ceva muzica buna, de la artisti veritabili, care au aflat inaintea lui cum sta treaba cu... iubirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu