luni, 16 ianuarie 2012

Calcule-le probabibilistice

Am gasit pe pagina unui veritabil psiholog, profesor iesit de curand la pensie, o probllemuta, de calcul probabilistic. Fiindca eu nu ma mai am pe bune cu matematicile, am rezolvat-o prin cateva calculele probabibilistice. Bineinteles ca nu am rabdare pana maine, cand doctorul va veni cu raspunsul, si am rezolvat-o in my own way :)Problema, este urmatoarea, si am gasit-o aici :
In spatele fiecarei usi (U1, U2, U3) am plasat cate o vaca respectiv milionul. De exemplu, in spatele lui U1 poate fi o vaca sau un milion de euro. La fel in spatele lui U2. Idem U3. Tu nu cunosti aceasta distributie. In cazul in care ti-ar prinde bine un milion de euro (sa-ti achiti imprumutul la banca a carei „mama” priveste negresit catre Grecia sau sa le asiguri copiilor studii de foarte buna calitate in UK sau US) iti ofer sansa de a-l castiga. E suficient sa alegi o usa. Eu o deschid si, daca in spatele ei se afla banii, ai tai sunt! Fair enough? Acum alege o usa! Dupa ce ai ales-o, inainte de a o deschide, eu deschid o alta. In spatele usii deschise, deliberat, de mine, se afla o vaca. Generos, cum ma stii, iti ofer ocazia de a-ti schimba alegerea (adica sa alegi cealalta usa : de exemplu, daca ai ales U1, eu deschid U2, unde se afla o vaca iar tu poti fie sa ramai cu U1 fie sa-ti schimbi optiunea pentru U3). Intrebarea este urmatoarea: Ce este mai avantajos, sa-ti pastrezi optiunea sau sa o schimbi?
In traducere matematica: daca iti schimbi optiunea (alegi cealalta usa) probabilitatea de a castiga milionul creste, scade sau ramane neschimbata?
Simplu, ca buna ziua. Fiecare va deschide obligatoriu prima usa, plin de sperante dintre cele mai marete: Stupoare cu majuscula: gaseste o vaca, buna de muls, iar mierea ii ramane ca o dorinta ascunsa bine in coltisorul cel mai intunecat al inimii. Isi spune ca laptele muls, va fi valorat la sfarsit cat toata mierea la care a visat. Buuun.

Daca vaca nu mai da lapte (si cu siguranta poate seca bbrusc, din diferite motive, mai mult sau mai putin genetice, mai devreme sau mai tarziu, dar cu certitudine va seca) omul nostru (sau femeia noastra, nu va ganditi ca vacile nu pot fi inlocuite cu rudele lor de sex opus: boi, pardon, tauri) cum ziceam, omul nostru va fi tentat a incerca si a doua usa. Stupoare, tot cu "S" mare: in spatele ei se afla tot o vaca care da lapte, mai mult sau mai putin, ori deloc, si asteptata miere, ioc. Acum, omul stie ca dupa a treia usa nu se mai afla nici o vaca si bineinteles ca va fi tentat sa o deschida si sa isi ia partea cuvenita de sperata fericire, aceea de a se linge pe degete. 

Cum, dupa  experienta a doua vaci, milionul poate parea miere, adica tot ceea ce el si-a dorit de la viata, un om care sa nu fie vaca sau bou ori taur, ci unul/una cu mii de smaralde, vorba cantecului cui stiu eu; omul cade pe ganduri: sa deschida, sau sa nu deschida ultima usa. Stie ca daca o deschide, este ultima  sansa de a incerca fericirea ori iubirea,(fericirea si iubirea nu sunt unul si acelasi lucru, dar ambele pot fi considerate miere), omul cade pe ganduri: sa deschida, sau sa nu deschida ultima usa. Stie ca daca o deschide, este ultima  sansa de a incerca fericirea, caci poate avea vacile pe care si le doreste, care sa se lase mulse pe rand, ori toate deodata, dar pentru ca stie ca dupa ce deschide ultima usa, vorba "te-ai lins pe bot" devine realitate, si cum, trezindu-se in ultimul ceas, mai stie si ca, vacile nu-i pot aduce mierea visata (vacile nu sunt albine), renunta. Nu mai deschide ultima usa. Omul nu numai ca nu vrea sa mai riste, dar stie rezultatul, si i se apleaca de atata miere mult visata. Basca,  mai stie (de la discovery) si ca nu exista albina pentru o singura floare, si nici vreo floare pentru o singura albina. Renunta la miere! 

Raspuns: avantajos este sa o schimbi, si sa o pastrezi. Pe care? pe care-o vrei. La sfarsit tot fara ele ramai. Mare filosofeala probabibilistica asta. :)

Este mai corect raspunsul lui Van Morrison: Astral Weeks zice. Matematicile sunt ale lui Mefisto, care e contabil innascut. :)


If I ventured in the slipstream
Between the viaducts of your dream
Where immobile steel rims crack
And the ditch in the back roads stop
Could you find me?
Would you kiss-a my eyes?
To lay me down
In silence easy
To be born again
To be born again
From the far side of the ocean
If I put the wheels in motion
And I stand with my arms behind me
And I'm pushin' on the door
Could you find me?
Would you kiss-a my eyes?
To lay me down
In silence easy
To be born again
To be born again
There you go
Standin' with the look of avarice
Talkin' to Huddie Ledbetter
Showin' pictures on the wall
Whisperin' in the hall
And pointin' a finger at me
There you go, there you go
Standin' in the sun darlin'
With your arms behind you
And your eyes before
There you go
Takin' good care of your boy
Seein' that he's got clean clothes
Puttin' on his little red shoes
I see you know he's got clean clothes
A-puttin' on his little red shoes
A-pointin' a finger at me
And here I am
Standing in your sad arrest
Trying to do my very best
Lookin' straight at you
Comin' through, darlin'
Yeah, yeah, yeah
If I ventured in the slipstream
Between the viaducts of your dreams
Where immobile steel rims crack
And the ditch in the back roads stop
Could you find me
Would you kiss-a my eyes
Lay me down
In silence easy
To be born again
To be born again
To be born again
In another world
In another world
In another time
Got a home on high
Ain't nothing but a stranger in this world
I'm nothing but a stranger in this world
I got a home on high
In another land
So far away
So far away
Way up in the heaven
Way up in the heaven
Way up in the heaven
Way up in the heaven
In another time
In another place
In another time
In another place
Way up in the heaven
Way up in the heaven
We are goin' up to heaven
We are goin' to heaven
In another time
In another place
In another time
In another place

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu