duminică, 15 ianuarie 2012

EMINESCU, VORBIND DESPRE GUVERNUL BOC SI OPOZITIE


(397)Dacă România e destinată pieirei, după cum ne-o arată jurnalele opoziţiunei, atunci venirea orşecui la putere este indiferentă, căci tot ce piere e organic (ceva neorganic nu poate pieri) tot însă ce-i organic e destinat unei pieiri neînlăturate şi moartea sa este o cestiune de timp – prin urmare, în sine astă moarte nu poate fi nici oprită , nici accelerată - căci c-un cuvânt de privim trecutul, vedem că nimic nu s-a putut întâmpla astfel de cum s-a întâmplat într-adevăr, vedem că, cauza e identică cu necesitatea, când însă ştim că, orce trecut,  a  fost odinioară viitor, că prin urmare şi viitorul nostru va deveni odată trecut cu acelaş caracter de necesitate intrinsecă, atunci ne convingem că pentru un stat, la care pornirea spre pieire se constată, după cum e al nostru, şi a cărui nimicire e decisă de nepăsarea internă şi de interese esterioare, ba în a cărui boală şi decadenţă locuitorii ce dau tonul îşi fac materie predilectă de discuţie, nu spre a le îndrepta (căci cine vrea să-ndrepte nu aşteaptă să vie la guvern pentru aceasta) ci spre a denigra o putere foarte neputincioasă în asemenea materie, pentru a uza de foloasele materiale ale acesteia, unui asemenea stat zic, îi este indiferentă schimbarea de guvern, şi fiecare face bine care-naintea deluviului general cearcă a trăi cât se poate de bine şi cu plăcere, asemenea ciumei din Florenţa.

Într-adevăr, statul e un organism, ca orişicare altul, ca statul albinelor şi-al furnicilor, şi ca corpul, de esemplu. Dacă un organ nu-şi împlineşte funcţiunea sa, este probabil că nu el este de vină, ci o cauză esterioară, venită de dinafară. Este ştiut şi fiziologic, că boalele se nasc din reacţia în contra lumei esterioare, că influenţează sau au influenţat asupra organismului, iar nu din natura intrinsecă a acestuia.

Asemenea, dacă un organ al societăţii, de ex. judecătorii, nu funcţionează după legi, ci după natura inerţiei lor, adică după natura rea a omului particular, cauza este că, corpul întreg se află într-o nesănătoasă reacţiune contra puterilor naturei, corpul întreg al statului este bolnav. De aceea este pe deplin îndreptăţită partida care-şi apără cu orice mijloace starea ei la putere, căci o alta care promite mai mult poporului, desigur că-l înşală. 

"DACA ROMANIA..."(2264)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu