sâmbătă, 15 octombrie 2011

Ce inseamna sa fii decent, dupa Mircea Cartarescu...



Ce inseamna sa fii decent? Si cum, fiind decent, poate crede cineva ca vom avea parte de o clasa politica decenta?


A fi decent, inseamna a fi numai o jumatate de om; de ce? Pentru ca viata ne-o demonstreaza, pentru ca adevarul nu este nici cuviincios, nici pudic, adevarul este gol-golut, este indecent, si el incomodeaza, deranjeaza pe aceia pe care ii priveste. Adevarul este ca si lumina, este insasi lumina, iar lumina este de asemenea indecenta, ea patrunde in orice colt( chiar si in colturile ascunse ale inimii) si scoate la iveala mizeria sau curatenia. Numai intunericul este decent, numai intunericul este cuviincios si pudic, el nu lasa sa se vada nimic din ceea ce inseamna mizerie, dar nu lasa sa se vada nici curatenia; ceea ce se vede in intuneric, este acceptabil intotdeauna.


Un om adevarat nu este nici decent , nici indecent, ci este asa cum viata ii impune sa fie intr-o situatie, la un moment dat. Daca doi prieteni ajung in situatia ca unul sa ii dezvaluie un adevar celuilalt, daca este decent si nu i-l spune, atunci nu se mai poate numi prieten, ci poate face parte cu succes din clasa politica, care a ridicat decenta ipocrizie la rang de diplomatie. Prietenul adevarat respecta adevarul, si i-l spune in fata celuilalt prieten, si daca celalalt care a auzit un adevar despre el insusi nu se supara – deci respecta deopotriva cu primul adevarul, atunci relatia lor este cu adevarat una de prietenie; dar daca se supara, si nu poate recunoaste adevarul, cei doi nu au fost niciodata prieteni, ci doar au crezut ca sunt.


Noi nu avem nevoie de o clasa politica decenta, pentru ca o avem deja; clasa politica actuala se apara cu decenta intre ei de legile pe care le emit, si chiar prin legile pe care le emit. Noi avem nevoie de o clasa politica capabila sa ne garanteze aplicarea legii, capabila de a fi indecenta in aplicarea legii, adica sa o aplice si ei intre ei, sa o aplice cu fermitate, si fara mila, la fel pentru toata lumea. Clasa noastra politica este formata pe baza tampitului proverb pe care il aplica toata lumea in zilele noastre: „Mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima”. Articolul lui Mircea Cartarescu este foarte frumos, scris in cel mai frumos mod cu putinta, este decent, de bun-simt si seamana cu clasa noastra politica: numai gura e de el; dar in esenta, este un bullshit, caci in lumina adevarului i se vad toate petele…:)



 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu