sâmbătă, 5 mai 2012

Daniel Iancu artist este? sau, Apologia unui Artist

Un artist nu are voie sa fie completamente rational. Adica are voie, dar atunci nu se mai poate numi artist. Adica se poate numi artist, dar se incadreaza singur in aceasta categorie privilegiata. Nu poti fi artist numai cu numele.

Un artist nu trimite pe nimeni la psiholog sau la psihiatru. Pentru ca, artist fiind, stie ca priveste si vorbeste in oglinda, numai cu el insusi.

Un artist nu are voie sa fie iubit numai de o singura persoana. Adica poate alege acest privilegiu dat oamenilor obisnuiti, dar atunci nu mai poate fi artist. De iubirea unei singure persoane poate beneficia numai si numai daca arta lui nu spune nimic nimanui, doar daca nu poate despietri nici o inima.

Cand artistul se bucura de iubirea unei persoane care este numai a lui, atunci inima i se impietreste, si ceilalti oameni simt ca el este artist numai cu numele, fiindca inimile lor nu iau foc ascultand sau privind la opera artistului. Focul, caldura inimii este urmarea unei opere cu adevarat artistica.

Artistul nu are voie sa scrie sau compuna privind numai la neputintele oamenilor, ci doar vazand frumusetea lor, dincolo de neputintele firii omenesti. Adica are voie, dar atunci nu este artist, ci numai un instrument medieval de condamnare a firii omenesti.

Un artist nu are voie sa se bucure de iubirea sterila a oamenilor, nedaruindu-le nimic. Adica are voie, dar atunci nu cauta decat celebritatea, si ea este intotdeauna imbibata cu mandria de afi superior oamenilor obisnuiti. El nu are voie sa fie un om obisnuit decat in relatie cu femeia lui, cu ceilalti oameni are voie sa fie doar artist, adica sa accepte ca are nevoie de iubirea lor asa cum aleg ei sa i-o daruiasca, fara a-i condamna, fara a-i privi ca pe niste dereglati, dezaxati sau bolnavi psihic.

Artistul nu are voie sa se lase inlantuit de iubirea unei femei. Adica are voie, dar atunci inceteaza a mai fi artist. Devine un om obisnuit, altfel spus, mediocru. Femeia artistului nu are voie sa fie o femeie mediocra, altfel spus, obisnuita. Ea are nevoie sa se elibereze de frica de a pierde iubirea artistului si de gelozirea femeilor care l-ar iubi pe barbatul ei. Pentru ea, artistul este doar un barbat, si are nevoie sa devina femeie de artist, adica sa se bucure ca artistul este iubit de cat mai multe femei. Asta dovedeste ca artistul este unul de clasa, care misca inimile si le face sa ia foc.

Prin urmare, definitia unui artist o vad cam asa:

Artistul este acel om care inceteaza sa mai fie om dand foc inimii omenesti, transformand-o in iubire.

 Asta este talantul daruit de Dumnezeu artistului. Daca el il ingroapa, si face sa ia foc numai inima femeii lui, se concluzioneaza ca a ingropat talantul, si nu l-a inmultit. La marea judecata a sufletelor, a lui va fi plangerea si scrasnirea dintilor, spune Cineva.






There no need for more argument... benedicamus dómino !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu