joi, 3 mai 2012

Mândria de a fi român

Fiindca tema mandriei de a nu fi roman :) - lansata de Daniel Iancu in cantecelul compus la foc automat in 2011 - mi-a redeschis apetitul catre retrospectiva, am gasit un articol pe blogul lui Cabral, un articol scris in 2010, despre mandria (la propriu) de a fi roman! Tema asta, este comuna tuturor generatiilor Romaniei. In fiecare generatie se gaseste o mana de suferinzi, care sunt prea plini de ei ca sa mai aiba ochi si pentru alt subiect decat greata lor fata de tara. Cautand in dictionarul medical, gasim urmatoarea definitie a starii de greata:


Starea de greaţă nu este o boală în sine, ci un semnal transmis de organism, care arată astfel că nu tolerează ceva ori că are o problemă cu simţul mirosului ori echilibrului. Centrul care declanşează neplăcuta reacţie (şi pe cea de vomă) se află în creier şi este legat prin intermediul nervilor de stomac şi de organul echilibrului (urechea internă). Stările de greață și vărsăturile pot fi semne de apariție sau de existență a unei boli. De cele mai multe ori, stările de greață reprezintă o modalitate de apărare a organismului, după consumul excesiv " de idei inalte, ori inaltate, despre sine insusi, in  acest caz :), cei  carora le este greata de Romania sunt, carevasazica, intr-un echilibru organic precar. Si, cum se stie ca lumina poate influenta numai in bine starea echilibrului organic, le recomand cure repetate de Lumina, din cartile unor optimisti si filosofi veritabili, cum era Mircea Eliade, care pentru asftel de bolnavi de greata le-a facut in scris o "Invitatie la Barbatie"


Cabral, frumosul mulatru roman prin nastere, este mandru de nationalitatea lui, la propriu.  Numai Daniel Iancu, artistul care transmite mesaje folk pentru tara, are greturi fiind roman. Numai ca mesajul lui nu este folk, nu este popular, si nu este decat parerea celor mai sceptici indivizi din tara asta. Sa nu uitam ca dintre filosofii pe care i-a dat Romania, Cioran a fost singurul bolnav de scepticism cronic. Lumina vine de la filosofi ca Tutea, Eliade, Blaga, Vulcanescu, nu de la Cioran, desi intr-o anumita masura, vine si de la el, in scrierile din ultima parte a vietii sale.

Lumina, iubire, si intelegere le urez suferinzilor! Stiu ca intr-o zi se vor fi vindecat, de aceea, nu pot fi altfel, decat optimista!:)

Imi place Nota lui Cabral :), de la sfarsitul articolului sau:

"Nota: Nu ma plictisi cu “Ba, negrule, ce te bagi tu, ca nu esti roman!” ca ma doare fix in cot de tine, obositule. Bine ca esti tu alb ca spuma laptelui expirat dar cand vorbesti despre Romania o faci de cacat de parca e ea de vina pentru situatia de acum, nu noi… [mesaj pentru cui i se aplica mentalitatea "romanul trebuie sa fie alb si trebuie sa-l cheme Ion, Gheorghe sau Vasile - nu de alta dar ma cheama Neculai"]."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu