luni, 11 iunie 2012

De ce harta alegerilor este rosie? sau, Marea Cacialma

Pentru ca ceea ce vezi, este exact ceea ce iei si ceea ce primesti. Pentru ca jumatate din oameni sunt invatati sa exerseze democratia, trecand de la un partid la altul ca omul pervers vesnic nemultumit; pentru ca nu exista doar doua partide cum ar fi firesc, asa cum este impartit si creierul nostru in doua emisfere, si sunt permise coalitiile de interese meschine; pentru ca pensionarii s-au razbunat pe PDL; pentru ca alegatorii rosiilor nu stiu ce le pregateste USL: o mare cacialma.

Felicit clujenii, pentru ca il iubesc in continuare pe Boc, si pentru ca increderea acordata unui om de buna credinta nu a depins de "gurile-rele" care au clampanit in ultimii ani impotriva lui. Dovada ca inima alege cel mai bine intotdeauna. Iar un om caruia i se acorda incredere, isi pune sufletul pentru cei carora i-au acordat-o. Boc are intr-adevar un suflet mare si va face tot ce va fi mai bun posibil pentru clujenii lui.

Cine-i vede pe romani "stupid people" se vede pe el insusi in oglinda, vorba aceea, "frumusetea se afla in ochii privitorului". Si pentru ca noi suntem frumusete si uratenie, si cand privim frumusetea, si cand privim uratenia, nu ne vedem de fapt decat frumusetea ori uratenia noastra. Vedem paie in ochii celorlalti? si noi avem o birna pe care nu o vedem din cauza orbirii sufletelor noastre.

Harta este rosie dintr-o multime de motive care, in mod paradoxal, nu au nici o legatura unele cu altele, dar in schimb, au toate legaturile posibile cu profunzimea celui care priveste. Prostia este sora buna cu Mandria si cu Infatuarea. Iar dracul a fost contabil dintotdeauna. Asa ca cei care au obiceiul de a contabiliza numai ce e rau si urat in oameni ignorand si partea lor buna, sunt ai dracului, ai lui Mefisto, nici mai mult, nici mai putin.

Dar ce e mai distractiv si mai dureros in acelasi timp (rasu'-plansu' vorba lui Nichita) este ca, ceea ce ii asteapta in curand pe alegatorii rosiilor, este exact ceea ce le spune Tomita in "Mefisto": "Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar anul trecut am visat că am ajuns în rai. Anul ăsta, m-am mutat mult mai jos. Nu ştiţi ce ponoase trag acum ca drac. Dac-aş fi ştiut, dac-aş fi ştiut... 
Cum face vreo unul vreo prostie gata şi scuza. Nu e el de vină săracu', dracu' l-a pus." :)))))



18 - TOMA CARAGIU Mefisto..

Asculta mai multe audio diverse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu