duminică, 10 iunie 2012

Oamenilor buni, sau care se cred a fi buni



"Însemnătatea unui om nu stă în ceea ce duce la îndeplinire ci, mai degrabă, în ceea ce vrea să îndeplinească."


Eu spun ca insemnatatea unui om nu sta in nici un caz in aprecierea celorlalti despre el, indiferent cat de mari, cat de celebri si cat de culti sunt, nici in purtarile lui frumoase fata de oamenii care il apreciaza, ci in actiunile lui fata de oamenii mai mici decat el, adica fata de oamenii pe care ii dezapreciaza, pe care nu-i sufera. 



Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai aşteptaţi? Nu fac aşa şi vameşii? Şi dacă îmbrăţişaţi cu dragoste numai pe fraţii voştri, ce lucru neobişnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel? vine si ii spune Domnul Iisus Hristos.


Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău, şi să urăşti pe vrăjmaşul tău."



Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blesteamă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc, ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni, şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. 



Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.


Modul de gandire ingust, modul de gandire in tipare, fac din Omul Bun un om simplist, care este mai mult decat un om simplu, de fapt, mai putin..."De aici rezultând o serie de rafinamente şi subtilităţi insuportabile pentru orice om cu bun-simţ. Caci a fi mediocru nu este o ruşine; dar a cădea in cealaltă mediocritate, a culmilor, a tipului superior - este de-a dreptul vulgar. Succesul oamenilor superiori - bărbaţi şi femei - se datoreşte acestei vulgarităţi a spiritualităţii publicului. Care işi alege idoli ce le flatează nostalgiile de "superioritate", de "geniu neinţeles", de "om tare", de "trimis", de "salvator". Căci, in fond, fiecare ar dori să fie un bărbat superior..."Mircea Eliade - Oceanografie


2 comentarii:

  1. Oamenii buni ofera fericire, oamenii rai ofera experienta, cei mai rai oameni ofera o lectie, cei mai buni oameni ofera amintiri.In tinerete admiram oamenii destepti. Astazi admir oamenii BUNI.

    RăspundețiȘtergere
  2. Creyi ca exista oameni rai? daca spui ca cei rai ofera experienta, si cei mai rai ofera lectii, iar noi de-a lungul vietii ajungem la o oarece intelepciune ca fiind un cumul al experientei si lectiilor primite, in acest caz, crezi ca Omul Bun se incadreaza numai in tiparul pe care il ai tu format in minte? E doar un tipar, si ca orice tipar, este o iluzie a mintii, pentru ca se afla doar in mintea cuiva!

    RăspundețiȘtergere